Posjet Gorana Kušeca platformi Mladforma

Moram ispraviti poslovicu da nam mladima svijet ostaje jer u Osijeku on već jest! Razgovarao sam s grupom pametnih mladih osječkih aktivista okupljenih u platformi Mladforma.

Oduševili su me jer imaju dobre i moderne ideje kako mladi mogu sudjelovati u političkom životu i to bez članstva u političkim strankama! Iskreno podržavam njihov trud za boljitak mladih Osječana, jer ako se oni sami neće brinuti za svoje interese i potrebe, tko će?

Osmislili su povelju „Osijek po mjeri mladih“ koju predstavljaju kandidatima za gradonačelnika kako bi vidjeli kako reagiramo na potrebe mladih Osječana. Podržavam uvođenje građanskog odgoja u osnovne i srednje škole, čemu bih dodao kreativnost i poduzetništvo, koji će im koristiti da postanu aktivni građani kao i u osobnom životu. Volio bih i da imaju više povjerenja u Savjet mladih, kojeg bi trebalo osnažiti i da ne misle da je to ispostava stranačkih podmladaka, jer Gradsko vijeće može izabrati smo između onih koji su se javili na javni poziv. Zalažem se i za osnivanje gradskog Savjeta za civilno društvo, u kojem bi bila i osoba koja bi se brinula za pitanja mladih, jer ako nitko nije zadužen za njihove interese i potrebe, onda nitko ne može biti odgovoran ako se oni ne poštuju.

Kao uvjereni socijaldemokrat nemam nikakvih dvojbi oko rodne ravnopravnosti, pravima žena, i svih manjina od nacionalnih do seksualnih, jedino što bih volio da se žene u Osijeku odluče više uključiti u politiku, jer ih većina ima neutemeljene dvojbe oko uspješnosti i mogućnosti promjena u našem gradu.Volio bih da Osijek ima centar u kojem bi smjestili udruge civilnog društva po uzoru na bivšu vojarnu Rojc u Puli, u kojem bi one provodile svoje programe i međusobno surađivale. Kako u Staroj pekari i staroj zgradi arhiva ima praznih prostora, kad postanem gradonačelnik založit ću se da se oni daju na korištenje udrugama, te da Osijek pristupi certificiranju za Grad mladih koje provodi Udruga gradova u RH.

Podržavam i njihovu ideju za multidisciplinarnim savjetovalištem za mlade što korespondira s mojom idejom Savjetovališta za borbu s koronavirusom čiji stručni tim bi pomagao mladima za bolje podnošenju posljedica pandemije. Upoznao sam ih s inicijativama i prioritetima iz mog programa, koji su većinom i usmjereni ka mladima: od izgradnje i obnove vrtića, škola, stipendija za studente ali i deficitarna zanimanja poput majstorskih i sl., subvencioniranog stanovanja, novih kulturnih i sportskih sadržaja… Sve to će unaprijediti život mladih i svih Osječana, a naš grad učiniti jednim pravim srednjoeuropskim gradom, koji je spoj manjeg mirnog grada u kojem se opušteno i ugodno živi, sa sadržajima velikog grada.

Zaključili smo ovaj ugodni razgovor kako je bitno poticanje aktivizma mladih za pokretanje društvenih promjena, jer su neaktivizam i povlačenje mladih u sebe sve prisutniji, ne samo kod nas već svugdje u Europi i Svijetu, a na rastanku sam potpisao njihovu povelju “Osijek po mjeri mladih”. #BudimoOsijek