GORAN KUŠEC

Zovem se Goran Kušec i dolazim iz obitelji uspješnih osječkih sportaša – atletičara. Majka Nerimana Eškić, bila je atletska zvijezda 1960-ih u sprintu i skoku u dalj, a otac Zlatko uspješan skakač s motkom i desetobojac, te atletski trener. Kasnije su se rastali a majka se preudala za Branimira Kovačića, također uspješnog sportaša (hrvanje, dizanje utega) i profesora Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, koji je u meni razvio sklonost znanosti.

Oduvijek sam se rekreativno bavio sportom, prvo košarkom, a kasnije ronjenjem. Iako sam iz ravnice rano sam počeo skijati, te sam od svoje 20. godine učitelj skijanja. Član sam Motonautičkog društva Drava i već duže vrijeme vježbam Aikido.  U mladosti bavio sam se i glazbom, svirao gitaru, skladao i pjevao u bendovima (najpoznatiji su Privatnici i Astrozombie), te radio kao DJ i radijski voditelj u kultnoj emisiji 6 pištolja.

Osnovnu, srednju školu i Poljoprivredni fakultet završio sam u Osijeku, a poslijediplomski studij na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Ratne godine proveo sam u Osijeku, u IPD vodu 106. brigade. Tamo sam obavljao različite zadatke, od uredništva u vojnom glasilu Gardist do pratnje i prevođenja stranim novinarskim ekipama po crtama bojišnice oko Osijeka. Tada sam se oženio i dobio sina (27). Nakon rata počeo sam raditi na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Zvanje doktora znanosti stekao sam 2001. nakon doktorskog studija na Sveučilištu u Göttingen u Njemačkoj.

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku od 1993. predajem više kolegija, a  usavršavao sam se u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj i Makedoniji. Objavio sam više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, te sam koautor nekoliko udžbenika i priručnika. Što se tiče upravljačkog iskustva vodio sam više zahtjevnih nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata, sudjelovao u njih 10-ak. Kao strani ekspert sudjelovao sam u akreditaciji Šumarskog fakulteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli. Član sam Hrvatskog agronomskog društva, European Association for Animal Production – EAAP i  Goettingen Alumni. Aktivno surađujem na brojnim natjecanjima u proizvodnji slavonskog/baranjskog kulena i sličnih tradicionalnih proizvoda kao sudac i konzultant.

Volim ljude i družiti se. Navijač sam NK „Osijeka“ i veliki lokal patriot. Zajedno s bratom Domagojem autor sam i imena “Kohorta“ za navijačku skupinu našeg kluba. Od 2009. godine u braku sam s Ivonom Djurkin Kušec s kojom imam kćer (7).

Osijeku želim vratiti negdašnji sjaj a u budućnosti ga vidim kao grad pun života, mladih sretnih ljudi koji uživaju u razvoju novih tehnologija i kreativnih industrija.

Pomozite mi svojim idejama i prijedlozima da ga takvim i napravimo!

Vaš

Goran Kušec Kušo – Novi gradonačelnik